DIeta_przeciwko_demencji

Zielona dieta przeciwdziała demencji

Styl życia
wstecz
Zielona dieta przeciwdziała demencji

Aby zdrowo się starzeć, musimy nieustannie dbać o siebie, to znaczy być aktywnym fizycznie, umysłowo oraz podejmować odpowiednie wybory żywieniowe. Istnieje wiele dowodów na to, że zdrowa dieta pomaga chronić nie tylko serce, ale też mózg.
W badaniu* opublikowanym niedawno w czasopiśmie naukowym Neurology wykazano, że seniorzy, którzy codziennie spożywali porcje zielonych warzyw liściastych – takich jak szpinak, jarmuż i kapusta – mieli wolniejsze tempo spadku zdolności poznawczych w porównaniu z tymi, którzy jedli ich mało lub w ogóle.

„Wykazaliśmy silny związek pomiędzy dietą a zachowaniem zdolności umysłu w podeszłym wieku” – tłumaczy autorka badania prof. Martha Clare Morris. Warto wspomnieć, że badanie posiadało znaczną ilość uczestników – aż 960 osób, których średni wiek wynosił 81 lat, co wpływa na wiarygodność wyciąganych wniosków. Zespół prof. Morris śledził zmiany w postępowaniu demencji przez 5 lat, próbując znaleźć istotne powiązania pomiędzy nimi a sposobem odżywiania. I uwaga – tempo obniżenia się właściwości poznawczych ludzkiego organizmu było o połowę wolniejsze u osób spożywających najwięcej zielonych warzyw w stosunku do grupy abstynentów „zielonego zdrowia”. Jedna z uczestniczek badania opowiadając o swoich nawykach żywieniowych powiedziała, że "jej celem każdego dnia jest duża sałatka". Wspomina też o uczestniczeniu w różnorakich zajęciach dla seniorów, w których systematycznie uczestniczy – co jest warte podkreślenia.
Jak można się spodziewać, badanie posiada istotne ograniczenia i nie dowodzi jednoznacznie, że jedzenie dużej ilości zielonych warzyw w każdym wypadku i całkowicie zapobiegnie pogorszeniu się pamięci oraz procesów poznawczych, gdyż zdrowie zależy od wielu różnych czynników stylowo-życiowych, w tym aktywności fizycznej oraz umysłowej. Jednakże warto mieć w pamięci ;), że wybory żywieniowe mogą być ich istotną częścią.


*Morris MC, Wang Y, Barnes LL, Bennett DA, Dawson-Hughes B, Booth SL. Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology. 2018 Jan 16;90(3):e214-e222.

 

Fitness Authority Sp. z o.o.

ul. Konna 40

80-174 Otomin

NIP: 9571037001

REGON: 221006572

KRS: 0000355208

 

Klienci indywidualni: kontakt@sogood.pl

Klienci biznesowi: zamowienia@sogood.pl

Telefon: 58 347-06-04