Domowy zakwas z buraków to jest must have z mojej kuchni, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Posiadając taki zakwas stworzysz przepyszny barszcz ale też zadbasz o swoje jelita. Kieliszek zakwasu dziennie powinien stać się rutyną, dzięki której m.in. wpłyniesz na swoją odporność, poprawisz parametry krwi, dodasz sobie energii i poprawisz koncentrację.
Od wielu miesięcy dbam o stan swojej skóry pijąc Marine Collagen, w codziennym menu poszukuje iekawych połączeń smakowych, uwielbiam łączyć przyjemne z pożytecznym. Tak właśnie powstał drink kolagenowy. Porcja Marine z zakwasem z buraków, mega polecam!
Bardzo mocno zachęcam do wypróbowania przepisu.
Kasia :)
- 1kg buraków
- woda (niechlorowana)
- sól niejodowana
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- naczynie kamionkowe lub szklane
Przygotuj buraki. Umyj, obierz na mniejsze kawałki.
Przygotuj wodę. Na 1 L chłodnej wody wsyp 1 łyżkę stołową soli niejodowanej
Na dno naczynia umieść obrane ząbki czosnku, ziele oraz liście.
Do naczynia dodaj przygotowane buraki i zalej wodą, tak aby je przykryła (możesz docisnąć talerzykiem, aby nie wypływały ponad poziom wody).
Przykryj zakwas ściereczką i zwiąrz gumką.
Dwa razy dziennie mieszaj zakwas i pilnuj, aby nie powstała pleśń (ściągaj powstającą pianę).
Po około 7 dniach zakwas powinien być gotowy.