- Kochanie rabarbar za chwile wstawimy w wazon, bo zakwitnie. Może coś ogarniemy?
Słyszałam to już kilka razy. Rozumiem, że czeka na tartę... Komunikat przyjęty. Tym razem nie ma żartów.
Mascarpone mam, mąkę, cukier mam, masło też... Kiedyś zrobiłam tartę z karmelizowanym rabarbarem i od tamtej pory mam przechlapane. Tyle owoców w sezonie, a on się ciągle zasadza na ten rabarbar. Jak teraz nie zrobię to będzie jawny sabotaż tego jednego, jedynego krzaczka w ogrodzie?
Ale trzeba przyznać, że to prosty wyrób, a wygląda i smakuje jak popis turbo cukiernika? Jest szansa zabłysnąć?
P.S. Można na spód tarty odpuścić sobie białą mąkę i skorzystać tylko z Mixu Uniwersalnego. Będzie gluten free, ale lekko bardziej chrupiąco.
- 150 g Mix Uniwersalny Szybki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 6 lasek rabarbaru
- 2 łyżki wody
- odrobina soku z cytryny
- 50 g cukru
- 2 serki mascarpone
- 1 łyżka cukru
do miski wsyp mąki, dodaj masło i cukier, zagnieć na ciasto tak, żeby mąka dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami
ciasto przełóż do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia i po kawałku oklejaj ją ciastem
nakłuj tartę widelcem w kilku miejscach, żeby się nie podnosiła, potem wstaw ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut
po upieczeniu poczekaj, aż tarta ostygnie, w międzyczasie wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem
na patelnię wsyp cukier i dwie łyżki wody, mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj pokrojony na małe kawałeczki rabarbar i mieszaj, aż zmięknie
na wystudzoną tartę nałóż serek mascarpone, a na górę rozłóż skarmelizowany rabarbar
Smacznego!