SERNIK, dla wielu bez niego świąteczny stół nie istnieje. Uwielbiamy go pod każdą postacią, czy to z twarogu w kostce czy z wiaderka, z rodzynkami, skórką pomarańczową, orzechami, polewą czekoladą lub bez. Jest po prostu G E N I A L N Y !
Zaprezentuje przepis na puszysty sernik. Wybierając ser z wiaderka sprawdzaj proszę skład, nie w każdym serze jest on dobry.
Technika pieczenia, którą zaprezentowałam w tym przepisie, powoduje, że sernik jest mokry, nie pali się i znakomicie dochodzi w piekarniku.
Zachęcam do wypróbowania. Smacznego! :)
- 1 kg sera w wiaderku
- 250g sera mascarpone
- 5 całych jaj (wielkości M)
- 80g masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1 małej cytryny
- 150g cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
Przygotuj formę, wyłóż ją papierem, natłuść. Użyłam okrągłej formy o średnicy 26cm. Nastaw piekarnik na 140stC, opcja góra-dół.
Jajka utrzyj wraz z cukrem.
Masło roztop i schłodź.
Ser z wiaderka wymieszaj z mascarpone.
Do sera daj kasze, mąkę, cytrynę, masło. Wymieszaj.
Dodawaj wymieszane jaja i na małych obrotach mieszaj mase (nie za długo).
Wlej masę do formy.
Na dno piekarnika włóż głęboką blachę do pieczenia i wlej do niej 1,5L wrzątku. Na środek piekarnika włóż kratkę i na niej upiecz sernik.
Piecz sernik w 140StC przez 90 minut (w tym czasie wypij sobie kawkę).
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw jeszcze ten sernik na 30 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw jeszcze ten sernik na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij sernik, połóż go na stół w kuchni i zostaw go tak jeszcze na godzinę w formie.
Na schłodzony sernik rozsmaruj ulubione masło orzechowe od SoGood (osobiście polecam słony karmel)
Gotowe! Smacznego :)