IMG_7835_jpg

Placek z niespodzianką!

Zdrowe przekąski
wstecz
Placek z niespodzianką!

Grusze bezlitośnie rodzą w tym roku... Nie ma zmiłuj! Kosz za koszem! W niedzielę był placek z gruszką, wczoraj był placek z gruszką... Dla podtrzymania statystyk warto by dziś zrobić... placek z gruszką :p Młócę ten sam przepis z różnymi modyfikacjami, aż trafiłam na tę idealną, tak - to jest idealny deser! Jaram się jak choinki na Boże Narodzenie! Zwykłe ucierane ciasto przecięte na pół, wysmarowane masłem z nerkowca i mascarpone upgrade'uje do statusu tortu! Wspaniałe połączenie - słodkawa, gładka nerka ze śmietankowym mascarpone i gruszką - czyż to nie brzmi jak czysta poezja? W kolejnej odsłonie tego fantastycznego ciasta dodam do mascarpone skórkę z cytryny i znowu będzie szał :)

IMG_7830_jpgIMG_7835_jpgIMG_7827_jpgIMG_7838
Wykonanie:
60 minut minut
Ilość porcji:
10
Składniki
  • 2 gruszki
  • 80 g mleka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200g masła
  • 150g skrobii ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Good Słój pełen Miazgi z Nerkowców
  • serek Mascarpone
Przygotowanie:
1

rozpuść masło w rondelku, pozostaw do przestygnięcia

2

do miski dodaj cukier, jajka, wanilię i utrzyj mikserem na gładką masę

3

rozgrzej piekarnik do 180 stopni

4

do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę kokosową i pszenną, proszek do pieczenia, mleko i roztopione, przestudzone masło

5

gruszki najlepiej rozdrobnić na malutkie kawałeczki w melakserze lub poszatkować nożem (wcześniej usunąć gniazda nasienne) i dodać do masy

6

formę tortową wyłóż papierem do pieczenia i przelej powstałą masę, włóż do piekarnika na 40 minut

7

upieczone ciasto wystudź i rozkrój nożem wzdłuż tak, aby powstały dwa placki, dolną część wysmaruj masłem z nerkowca i mascarpone, potem przyłóż górną częścią placka i gotowe!

 

Fitness Authority Sp. z o.o.

ul. Konna 40

80-174 Otomin

NIP: 9571037001

REGON: 221006572

KRS: 0000355208

 

Klienci indywidualni: kontakt@sogood.pl

Klienci biznesowi: zamowienia@sogood.pl

Telefon: 58 347-06-04