Fajne są te pierniczki :)
Nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie mąki zawierającej gluten, dlatego wychodzę dziś do wszystkich tych osób, które poszukują przepisu na pierniczki bezglutenowe. Mam nadzieję, że posmakują <3
Użyłam mąki kasztanowej i byłam bardzo zadowolona z ich smaku oraz konsystencji.
Zapraszam do stołu :)
- nie cała szklanka mąki kasztanowej (ok.3/4 szklanki)
- łyżka mąki kukurydzianej
- 1 jajo
- 5 łyżek cukru brązowego, /1 łyżka karobu lub kakako
- 2 płaskie łyżki ulubionego masła orzechowego od SoGood
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżka oleju
- 60ml mleka
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Zamięś ciasto (powinno mieć lepką konsystencję, lekko rzadszą)
Uformuj kule i zawiń w worek foliowy. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wyjmij ciasto, wywałkuj, uformuj pierniczki.
Piecz w 180stC, opcja góra-dół przez 13 minut
Smacznego!