Grusze bezlitośnie rodzą w tym roku... Nie ma zmiłuj! Kosz za koszem! W niedzielę był placek z gruszką, wczoraj był placek z gruszką... Dla podtrzymania statystyk warto by dziś zrobić... placek z gruszką :p Młócę ten sam przepis z różnymi modyfikacjami, aż trafiłam na tę idealną, tak - to jest idealny deser! Jaram się jak choinki na Boże Narodzenie! Zwykłe ucierane ciasto przecięte na pół, wysmarowane masłem z nerkowca i mascarpone upgrade'uje do statusu tortu! Wspaniałe połączenie - słodkawa, gładka nerka ze śmietankowym mascarpone i gruszką - czyż to nie brzmi jak czysta poezja? W kolejnej odsłonie tego fantastycznego ciasta dodam do mascarpone skórkę z cytryny i znowu będzie szał :)
- 2 gruszki
- 80g mleka
- 100g cukru trzcinowego
- 200g masła
- 150g skrobii ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- GOOD SŁÓJ® pełen miazgi z nerkowców - crunchy
- serek mascarpone
rozpuść masło w rondelku, pozostaw do przestygnięcia
do miski dodaj cukier, jajka, wanilię i utrzyj mikserem na gładką masę
rozgrzej piekarnik do 180 stopni
do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę kokosową i pszenną, proszek do pieczenia, mleko i roztopione, przestudzone masło
gruszki najlepiej rozdrobnić na malutkie kawałeczki w mikserze lub poszatkować nożem (wcześniej usunąć gniazda nasienne) i dodać do masy
formę tortową wyłóż papierem do pieczenia i przelej powstałą masę, włóż do piekarnika na 40 minut
upieczone ciasto wystudź i rozkrój nożem wzdłuż tak, aby powstały dwa placki, dolną część wysmaruj GOOD SŁÓJ® pełen miazgi z nerkowców - crunchy i mascarpone, potem przyłóż górną częścią placka i gotowe!