sogood-po-swietach

Czy raj dla podniebienia jest piekłem dla wątroby

Styl życia
wstecz
Czy raj dla podniebienia jest piekłem dla wątroby

Święta są dla większości z nas okresem spędzania czasu z rodziną i znajomymi, czemu towarzyszą biesiady przy suto zastawionych stołach. Niestety to, co jest rajem dla podniebienia, nie zawsze jest dobre dla wątroby. Nadmierne objadanie się, może skutkować dolegliwościami układu pokarmowego, problemami z wątrobą oraz pogorszoną wrażliwość insulinową (insulinoopornością).


Mała lekcja fizjologii


Nadmiar energii jest gromadzony w: wątrobie, mięśniach oraz tkance tłuszczowej. Długotrwała nadwyżka kaloryczna skutkuje pogorszoną wrażliwością na insulinę – hormon regulujący stężenie cukru we krwi. Dzieje się tak, gdyż komórki „zapakowane” po brzegi cukrami oraz kwasami tłuszczowymi niechętnie patrzą na nowe ich dostawy. Kumulacja związków energetycznych prowadzi do odkładania się diacylogliceroli (DAG) oraz ceramidów (CER) a to z kolei do tak zwanej lipotoksyczności i stanów zapalnych (Engin, 2017). Tak, wszystko co opisałem, jest bardzo poważne i grozi konsekwencjami zdrowotnymi, a oporność na insulinę jest po prostu manifestacją tego stanu.


To ile ja mogę przytyć?


Duże studium trzech krajów (USA, Niemiec oraz Japonii) pokazuje, że w okresie kilku dni świątecznych (Święta do Nowego Roku) przybieramy na masie ciała około 0,4-0,6 kg (Helander et al., 2016). Są to oczywiście dane uśrednione i nie odzwierciedlają wielu indywidualnych skoków masy ciała zależnych od obecności lub braku serniczka na świątecznym stole.
Na pewno dużą ulgą dla wielu osób okaże się fakt, iż na dodatkowy kilogram lub dwa nie składa się masa samej tkanki tłuszczowej, ale także masy jelitowe wypełnione sałatką warzywną oraz cukier zdeponowany w mięśniach, zwany glikogenem.


Jak pomóc organizmowi przywrócić wrażliwość na insulinę?


Jedną z najbardziej efektywnych interwencji poprawiających metabolizm organizmu jest aktywność fizyczna. Poświąteczny spinning lub nawet międzyświąteczny nordic walking może zdziałać cuda dla odblokowania wrażliwości insulinowej. Wiele danych literaturowych pokazuje, że pojedynczy „lek” w postaci ruchu poprawia wrażliwość nawet o 25% (van der Velde et al., 2022).
Od strony dietetycznej organizm można wspomóc wdrażając naturalne roślinne produkty o charakterze przeciwzapalnym, jak i usprawniającym pracę wątroby. Do dobrze udokumentowanych ekstraktów o charakterze terapeutycznym zaliczamy: zieloną herbatę (Imai & Nakachi, 1995), trawę jęczmienną (Zeng et al., 2018), pestki winogron (Khoshbaten et al., 2010), sok z buraka (Clifford et al., 2015), czystek (Oben et al., 2006) i wiele innych.


Podsumowanie


Wrażliwość insulinowa nie jest stała i zależy od wielu czynników stylowo-życiowych. Okres braku aktywności fizycznej oraz nadwyżki kalorycznej sprzyja pogorszeniu się metabolizmu glukozy we krwi oraz spadkowi wrażliwości na insulinę. Przeciwdziałać tej sytuacji mogą ćwiczenia fizyczne, okresy poszczenia, a także wsparcie dietetyczne za pomocą roślinnych związków o charakterze przeciwzapalnym.

 

Bibliografia:
Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822. https://doi.org/10.3390/NU7042801
Engin, A. B. (2017). What is lipotoxicity? Advances in Experimental Medicine and Biology, 960, 197–220. https://doi.org/10.1007/978-3-319-48382-5_8/COVER
Helander, E. E., Wansink, B., & Chieh, A. (2016). Weight Gain over the Holidays in Three Countries. The New England Journal of Medicine, 375(12), 1200–1202. https://doi.org/10.1056/NEJMC1602012
Imai, K., & Nakachi, K. (1995). Cross sectional study of effects of drinking green tea on cardiovascular and liver diseases. BMJ (Clinical Research Ed.), 310(6981), 693. https://doi.org/10.1136/BMJ.310.6981.693
Khoshbaten, M., Aliasgarzadeh, A., Masnadi, K., Farhang, S., Tarzamani, M., Babaei, H., Kiani, J., Zaare, M., & Najafipoor, F. (2010). Grape seed extract to improve liver function in patients with nonalcoholic fatty liver change. Saudi Journal of Gastroenterology : Official Journal of the Saudi Gastroenterology Association, 16(3), 194–197. https://doi.org/10.4103/1319-3767.65197
Oben, J., Kuate, D., Agbor, G., Momo, C., & Talla, X. (2006). The use of a Cissus quadrangularis formulation in the management of weight loss and metabolic syndrome. Lipids in Health and Disease, 5, 24. https://doi.org/10.1186/1476-511X-5-24
van der Velde, J. H. P. M., Boone, S. C., Winters-van Eekelen, E., Hesselink, M. K. C., Schrauwen-Hinderling, V. B., Schrauwen, P., Lamb, H. J., Rosendaal, F. R., & de Mutsert, R. (2022). Timing of physical activity in relation to liver fat content and insulin resistance. Diabetologia. https://doi.org/10.1007/S00125-022-05813-3
Zeng, Y., Pu, X., Yang, J., Du, J., Yang, X., Li, X., Li, L., Zhou, Y., & Yang, T. (2018). Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/3232080
drożdżowe placki ziemniaczanejabczak 1

 

Fitness Authority Sp. z o.o.

ul. Konna 40

80-174 Otomin

NIP: 9571037001

REGON: 221006572

KRS: 0000355208

 

Klienci indywidualni: kontakt@sogood.pl

Klienci biznesowi: zamowienia@sogood.pl

Telefon: 58 347-06-04