image_50760193

Ciasto Dyniowe

Zdrowe przekąski
wstecz
Ciasto Dyniowe

Z ciastem dyniowym lub bananowym ZAWSZE miałam tak, że wychodził zakalec :D 

Patrzyłam na te piękne zdjęcia blogowe i zastanawiałam się co robie nie tak? Przecież to są najprostsze ciasta na świecie a u mnie wychodzi glut. Postanowiłam skorzystać z porady cukiernika i tak oto, możecie częstować się pyyyycha ciastem dyniowym, które komponuje się idealnie z masłami orzechowymi SoGood, tworząc znakomitą przekąskę.

Do dzieła i Smacznego! :)

image_50409217image_50432001image_50445825image_50733313
Wykonanie:
1h 15min minut
Ilość porcji:
6
Składniki:
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej
  • szczypta soli
  • 100g cukru trzcinowego
  • 120g masła
  • 250g puree dyniowego
  • 3 jajka średniej wielkości
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1

Puree dyniowe możesz przygotować wześniej (nawet kilka dni). Dynie rozkrój, wydrąż środek, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skóry. Piecz w 180stC, opcja termoobieg przez 30 minut. Gotową dynie zblenduj na gładką masę. Puree szczelnie zamknięte możesz trzymać w lodówce do tygodnia czasu. 

2

Nastaw piekarnik na 175 stC z termoobiegiem.

3

Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 

4

Masło roztop. 

5

Ostudzone masło wymieszaj wraz z cukrem, puree dyniowym i wanilią. 

6

Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj. 

7

W osobnej misce połącz suche składniki i przesyp je do miski z mokrymi składnikami. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników. 

8

Masę przelej do keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. 

9

Odstaw ciasto do ostygnięcia, następnie pokrój na kromeczki i podawaj  obficie wysmarowane masłem orzechowym 

 

Fitness Authority Sp. z o.o.

ul. Konna 40

80-174 Otomin

NIP: 9571037001

REGON: 221006572

KRS: 0000355208

 

Klienci indywidualni: kontakt@sogood.pl

Klienci biznesowi: zamowienia@sogood.pl

Telefon: 58 347-06-04