Uwielbiam przygotowywać chałkę! W domu wtedy pachnie piekarnią a dzieciaki z cieknącą ślinką oczekują przy piekarniku.
- Jeszcze tylko ma wystygnąc i można jeść - o matko! ona stygnie bardzo długo.
Dobra, mineła godzina, chałka w miarę wystygła.
-Mamooooo proszę nam dać już pyszną chałkę!
Jest naparwdę przepyszna! A dodaktowo, jeśli posmarujesz kromki domowym dżemem truskawowym i polejesz pysznym masłem Chrunch Chrunch Baby odlecisz! Zaręczam :)
Zerknij do naszego sklepu i upoluj swój ulubiony smak masła orzechowego --> www.sogood.pl
- 500g mąki orkiszowej jasnej
- 150ml wody
- 100ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajo (jeśli nie możesz jajek, pomiń je)
- 80g masła
- 30g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Drożdże rozpuść w wodzie i pozostaw na 10 minut (UWAGA w przypadku użycia drożdży instant! drożdże typu instatnt nie wymagają wcześniejszego rozpuszczania w wodzie, możesz je od razu wymieszać z wszystkimi składnikami).
Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą, następnie dodaj zaczyn drożdżowy.
Wyrób ciasto. Jeśli będziesz odczuwać, że jest za lepkie nie podsypuj wiele mąki, może spowodować to, że chałka będzie sucha.
Większą miskę wysmaruj tłuszczem i włóż do niej wyrobione ciasto, przykryj ściereczką, odstaw na 1,5h aż podwoi swoją konsystencję.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z miski, dzielę na 3 kawałki i wałkuje z nich wałeczki z których plotę warkocza chałkowego (końcówki warkocza chowam pod spód).
Uformowaną surową chałkę odstawiam pod przykryciem na 30 minut. Musi ona podrosnąć.
Przed wypiekiem nastaw piekarnik na 190stC, opcja góra- dół. Chałkę posmaruj jajkiem lub napojem roślinnym i podsyp makiem/sezame lub czym lubisz.
Chałkę piecz około 25 minut, aż do zarumienienia. Studź na kratce.
Kromeczki posmaruj dżemem oraz ulubionym masłem orzechowym od SoGood