Słynne browni z ciecierzycy, kiedy tylko pojawia się na stole znika w mgnieniu oka. Każdy, kto go spróbuje nie bardzo chce wierzyć, że w środku jest ciecierzyca. A jednak! Przekonaj się sam/a jaki deser możesz wyczarować w swojej kuchni z tak prostych składników.
- 1 puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 banan
- 2 jaja
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego od SoGood
- KARMEL: 100g daktyli suszonych bez pestek, 2 łyżki masła SoGood Słony Karmel, 2 łyżki oleju kokosowego
Ciecierzycę odsącz z zalewy ( zalewy nie wylewaj, możesz z niej zrobić np. wegańską bezę).
Pozostałe składniki dokładnie zblenduj z ciecierzycą na gładką masę.
Gotową masę wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Brownie piecz w 180stC, opacja góra-dół przez ok 25 minut.
P.S.: forma w której piekłam jest o wymiarach 28x18cm
Kiedy ciasto jest już gotowe, przygotuj karmel. Daktyle należy zalać wrzątkiem na 30 minut. Odsączyć i zblendować z masłem orzechowym Słony Karmel
rozpuszczonym olejem kokosowym. Polać po cieście, przechowywać w lodówce.
To jest SoGooood! Smacznego :)